De eerste daadwerkelijke stappen op audio gebied zette Jan de Jong in de winkel van de bekende Hagenaar Jascha Trabsky; Muziek Smith in de Nieuwstraat. Een combinatie van een platen en muziekinstrumentenwinkel en  met een aparte audio afdeling. Letterlijk een zaak waar muziek in zat, in de vorm van de heer Trabsky die vele instrumenten bespeelde en ook bij zijn klanten (bijna) altijd de juiste toon wist te vinden.

Na het overlijden van Trabsky verhuisde Jan met de apparatuur naar de firma Albersen, die ook op alle muziekmarkten thuis was (platen, bladmuziek, instrumenten en nu ook een audioafdeling op de hoek Hollanderstraat/Sweelinckstraat).

Deze winkel was een plek waar vele pluimages elkaar wisten te vinden; muzikanten, muziekliefhebbers, componisten, audio liefhebbers, zelfbouwers van apparatuur en ……… ook Ferd Warnaars maakte zijn entree in deze entourage.

Een mooie en leerzame tijd. Mede door de vele opnames die we in deze tijd maakten, variërend van jazz  in het HOT-theater, de cantates in de Kloosterkerk, tot wereldberoemde musici  in het Concertgebouw. Dit nog los van opnamen voor cd’s en platen op diverse locaties, zoals het Conservatorium in Den Haag, de Bachzaal Amsterdam, Muziekcentrum Enschede en vele andere plaatsen.  Dit schiep ideale mogelijkheden ervaring op te doen met muziek, akoestiek, apparatuur en alles wat hier omheen speelt. Een combinatie die je zelden tegenkomt!

Nu nog genieten we dagelijks van eigen opnamen van bijvoorbeeld: Trio Kees Slinger, Hein van der Gaag, Rita Reys, Winfried Michel, Geoffrey Madge, Koos Verheul, Jan van der Meer, het Residentie Bachkoor, met leden van het Residentie Orkestorkest o.l.v. Gerard Akkerhuis, en de latere opnamen met L’Estro Armonico, Marien van Staalen, Tan Crone en vele anderen. Dit staat natuurlijk los van alle andere muziek waar wij van kunnen genieten in ons eigen snoepwinkeltje………..

Toen de heren Albersen besloten met het audiogedeelte te stoppen hebben Jan en ik de spulletjes opgepakt en besloten samen door te gaan met De Jong & Warnaars in de Fahrenheitstraat. Dat was alweer in 1985. Eerst vijf jaar in een klein en gezellig winketje op nr. 594, daarna wat ruimer op nr. 683. De zelfbouw projecten monden uit, in de voor een aantal mensen bekende, Stemfoort producten, die later door onze vrienden in Engeland van Sugden (Tony en Patrick Miller) werden geproduceerd. De ideeën van beide kanten liepen naadloos in elkaar over. Een heerlijke tijd, waarin we vele producten voorbij hebben zien komen, maar ook bewust een aantal takken van sport, zoals surround en tv aan ons voorbij hebben laten gaan, omdat we ons niet konden vinden in de muzikale kwaliteiten hier van.

Na bij elkaar 27 jaar in de Fahrenheitstraat gezeten te hebben kwam door “toeval” een pandje aan de van Boetzelaerlaan 124 op ons pad. Op een moment dat de hoge huur, in combinatie met de economische omstandigheden, ons parten ging spelen en wij beiden behoefte hadden aan een nieuw uitzicht en de boel wat wilden uitstoffen en opschudden. Mede omdat nieuwe technieken, als streaming media, gegevens opslag, koppeling met phones, pad’s en andere gadgets in de Fahrenheitstraat niet zo van de grond kwamen, besloten we dat het voor ons goed was aan onze tweede jeugd te beginnen en de boel eens goed op z’n kop te zetten.

Nu dat is naar ons idee zeer goed gelukt, maar oordeelt u zelf…….

Na twee maanden verbouwen hebben we nu een eigen “home” dat ons naadloos past. Voorzien van alle gemakken op netwerk gebied, op een plekje in Den Haag om van te dromen. Goed bereikbaar (ook met openbaar vervoer) en vrij parkeren. Een inrichting waar we ons thuis voelen en we verheugen ons al op de tuin, onder zomerse weersomstandigheden. Zelfs het logo is aangepast. Meerdere sets staan speelklaar opgesteld in de winkel en de twee luisterruimtes. Hoofdtelefoons, streaming media en allerlei leuke gadgets zijn te zien en te beluisteren.

De koffie staat klaar………